
קהילת המרפא של אמ"ן
שלום לך, ברוכה הבאה לקהילת המרפא של אדמת מרפא נשית.
אם את כאן כנראה שאת (או אדם קרוב לך) מתמודדת עם משבר נפשי בעקבות פגיעה מינית.
ראשית, אנו מצטערות כל כך על מה שנאלצת לעבור, ועל כל הדרכים שבהן הפגיעה ממשיכה לגרום לך לסבל וכאב בהווה. אנו גאות בך על כך שאת עדיין כאן, ועל כך שאת נלחמת בשביל עצמך, ומחפשת עזרה. מגיעה לך כל התמיכה שבעולם.
לצערנו אלימות מינית מוסיפה להיות תופעה הרסנית ורחבת היקף הגובה מחירים קשים וארוכי טווח. נשים (וגברים) רבות סובלות מתופעת הקשורות לפוסט טראומה מורכבת: דיכאון, הפרעות אכילה, הפרעות דיסוציאטיביות, DID, מחשבות וניסיונות אובדניים ועוד.
כל אחת מושפעת אחרת, אבל חשוב שתדעי שמותר לך להרגיש את כל מה שאת מרגישה. כל מה שאת עוברת הוא תגובה נורמלית לדבר נורא שקרה לך. חשוב שתדעי שאת לא אשמה ושאת לא לבד.
אמ"ן הוקמה על ידי שורדות בשביל שורדות.
כיום אמ"ן מובלת ע"י נשות מקצוע ונשים עם ידע מניסיון חיים המאמינות שאפשר להירפא. אנו מאמינות שלכל אישה מגיע לקבל טיפול מותאם ומיודע טראומה. אנו יודעות כמה זה קשה ומפחיד ובוחרות להיות שם איתך ועם כל החלקים.
אמ"ן הוקמה בגלל שבישראל כיום לא קיים מענה מותאם לאותן א.נשים אמיצות הנאבקות ימים ולילות לחיות בצל הטראומה.
אמ"ן הוקמה משום שאנו מבינות כי טיפול שאינו מותאם עשוי לשחזר את הפגיעה ואף להחריף את המצוקה.
אמ"ן הוקמה כי בהעדר מענה מותאם נשים רבות מתאבדות.
אנחנו ארגון בתחילת דרכו, עדיין אין לנו תמיכה ממשלתית. כל העשייה שלנו מבוססת על תרומות והתנדבות. אנחנו מבינות שיקח לנו כחברה שנים להשלים את הפער בין הצורך העצום שקיים לבין מספר המקומות שיודעים לתת טיפול מותאם. הפער הזה נובע מדורות של השתקה. בעצם זה שאת מבקשת ודורשת תמיכה, בעצם זה שאת מכירה בצורך שלך לטיפול מותאם, את כבר חלק מהשינוי.
בחרנו להתחיל ממקום אחד שנותן מענה בתקופת השיא של המשבר, לאט לאט המודל הזה ישוכפל וילמד.
כל כך היינו רוצות לתת מענה מיידי לכל אחת ואחד, אנחנו כאן כדי שלאורך זמן יהיה מענה לכולם.
קהילת המרפא באמ"ן מעניקה לנשים החיות עם פוסט טראומה מורכבת מרחב בטוח ומוגן לעבור בו תהליך של ריפוי. אנו מתמחות במתן טיפול מקצועי ומיודע טראומה, בגישה פמיניסטית והוליסטית. בעזרת צוות מסור ומיומן של עו"ס קליניות, מטפלות הוליסטיות, מדריכות ומתנדבות אנו נותנות לנשים ליווי כוללני 24/7. אנו מאמינות כי בכל אישה יש את הכוח והחכמה כדי לצלוח את המשבר ולצמוח מתוכו. אנו מאמינות כי אף אישה לא צריכה להיות שם לבד. בתוך קהילה תומכת, קרוב לטבע, נשים באמ"ן מוצאות את הדרך שלהן לשרוד, להחלים ולשגשג. הכלים שהן רוכשות באמ"ן מאפשרים להן לצאת לדרך חדשה ועצמאית.
מהם שמונת עקרונות הליבה עליהם מבוססת העבודה התהליכית באמ"ן?
טיפול מיודע טראומה
1.
גרעין הטראומה הוא נישול הכוח של הנפגע/ת ולכן ההחלמה מתאפשרת בהקשר של חיבור לעצמי ולרקימת יחסי אמון חדשים. בסביבה תומכת כל אישה מובילה את תהליף הריפוי של עצמה.
פמיניזם ומנהיגות
2.
אמ"ן היא חממה למנהיגות נשית. כל אישה שמשתחררת מכבלי הטראומה ובוחרת להיות קודם כל מנהיגה של חייה ולאחר מכן גם מנהיגה חברתית - מהווה כוח ריפוי עוצמתי ופותחת את האפשרות לדמיין עתיד אחר לחברה ולאנושות.
קהילה - אנחנו קהילה
3.
אחת הדרכים המרכזיות באמ"ן להתמודד עם המשבר היא יצירת רשת צפופה נשית ואנושית של תמיכה - בה לכל אחת יש מקום לתמוך ולהיתמך, לתרגל יחסים בריאים של אמון, להרגיש משמעותית ובעלת ערך ולהיזכר שהיא לא לבד.
הטבע מרפא - הריפוי הוא טבעי
4.
קהילת המרפא של אמ"ן ממוקמת קרוב לטבע. החיבור לטבע ולאדמה הוא חלק בלתי נפרד מהדרך להחלמה ומהווה מקום לפורקן, לביטוי כאב ואבל, ומאפשר בדרכו הייחודית טרנספורמציה.
חכמת האישה השלמה: גינקוסופיה
5.
תהליך הריפוי באמ"ן מתמקד בחזרה הביתה לגוף, לרחם, למחזוריות הנשית ולמיניות בריאה וביצירת שלום עם הנשיות שלנו. גינקוסופיה (גינקו=אישה, סופיה=חכמה) היא אסכולה שפיתחה מרוה זהר המשלבת ידע קדום של רפואת נשים שבטית מרחבי העולם עם ידע מערבי מודרני.
המשבר כלידה
6.
ההבנה שקושי גדול, אישי או חברתי יכול להיות הדרך/הזדמנות ללידת דבר חדש ליצירה חדשה. בעברית תנ"כית המילה משבר משמעותה - כסא לידה או לידה. אנו מאמינות כי המשבר מהווה הזדמנות ללידה מחדש. בסביבה תומכת, חכמת הלידה מתגלית בכל רגע מחדש.
למידה וצמיחה
7.
המודל שלנו באמ"ן מתחדש תוך כדי תנועה. אנחנו מחויבות להמשיך ללמוד, לקרוא מחקרים ולהתפתח מתוך הדיאלוג עם אנשי מקצוע, ספרות מקצועית וידע מניסיון חיים.
דיאלוג פתוח
8.
גישת ה"דיאלוג הפתוח" היא מצפן מרכזי באמ"ן. הדיאלוג הפתוח רואה את הרשת החברתית והאנשים הקרובים של האישה במשבר כשותפים מלאים בתהליך ההחלמה הלוקחים חלק פעיל בה. הגישה פותחה בבית חולים פסיכיאטרי בפינלנד החל משנותה-80 וכיום היא נחשבת לאחת מהגישות האפקטיביות והחסכוניות ביותר בעולם לטיפול במשברים נפשיים.
למי מיועדת קהילת המרפא?
קהילת המרפא מיועדת לנשים בוגרות ואוטונומיות, מעל גיל 18 אשר מתמודדות עם פוסט טראומה מורכבת על רקע אלימות מינית. השהות המלאה בקהילה מיועדת לנשים הנמצאות בתקופת המשבר המאפיינת את תהליך הריפוי.
היכן ממוקמת קהילת המרפא?
קהילת המרפא ממוקמות בטבעון ושוכנת בתוך אדמת מרפא נשית (אמ"ן) - מרכז לחוכמה, חגיגה ועוצמה נשית. במתחם מתקיימות סדנאות שונות בנושאים של בריאות והעצמה נשית, קורסים ולימודי גיניקוסופיה. כל אלו הם חלק מהעסקים המניבים המקיימים את קהילת המרפא.
מה כוללת התוכנית הטיפולית?
מפגשים פרטניים: מפגש דיאלוגי (בשיטת דיאלוג פתוח), טיפולי גוף וייעוץ צמחי מרפא ותזונה הרבליסטית קלינית.
קבוצות תהליכיות: טראומה והחלמה, פמיניזם ומנהיגות, שיחות קהילה- תקשורת, הסכמים ויחסים, ועוד סדנאות שונות ומתחלפות.
קיימות ויצירה: למידה והתנסות במרכז מלאכות קדומות של אמ"ן, עבודת אדמה, טיולים בטבע, סיורי ליקוט.
טקסים: באמ"ן מתקימיים מעגלי שירה, ערבי קהילה, טקסים לציון מועדים ועונות השנה וכן טקסים אישיים לתמיכה והשלמה של תהליכי הריפוי. אנו מאמינות כי טקסים בונים קהילה ומאפשרים למי שבוחרת בכך למצוא מחדש חיבור אותנטי משלה לכוחתיה הפנימיים ולכוחות הטוב בעולם.
*הנשים המתגוררות באמ"ן מטופלות פסיכיאטרית בקהילה על פי צורך, כל אחת אצל רופא.ה לפי בחירתה, אם בקופת החולים ואם באופן פרטי אך לא דרך אמ"ן. הצוות המקצועי שלנו נמצא בקשר שוטף עם הגורמים המטפלים בקהילה.
אדמת מרפא נשית הינה קהילה וכחלק מהערכים המובילים אותה וכן בתפיסת הטיפול כהכנה לחיים עצמאיים, אחזקת הבית והמתחם היא באחריות משותפת של הדיירות בבית. כמו כן, חיי קהילה מזמנים מפגש ומערכות יחסים עם נשים נוספות וסיפור חייהם, עם הכוחות של כל אחת ואחת וכן מפגש עם תכנים טראומטיים העלולים להציף ולטלטל.
לכמה זמן אני יכולה להגיע לאמ"ן?
זמן השהות באמ"ן הוא בין 3 חודשים ל-3 שנים (כולל מעבר לתכנית בוגרות) ומותאם על פי הצרכים של כל אשה ובהתאם לתהליך ההחלמה שלה.
מהם תנאי המגורים?
השהות באמ"ן כוללת מגורים בבית משותף, 2-3 נשים בחדר, מטבח צמחוני טבעוני ומעטפת תמיכה כל שעות היממה על ידי מתנדבות, מדריכות ובליווי נשות מקצוע נוספות. בלילות ישנה מדריכה במתחם ויש אשת מקצוע בכוננות.
מה העלות של השהות באמ"ן?
אמ"ן מופעלת על ידי עמותת אוהלה- לקידום מרחבי ידע וריפוי קהילתיים נשיים. אמ"ן פועלת ללא מטרות רווח. עדיין אין לנו תמיכה ממשלתית. כל העשייה שלנו מבוססת על תרומות והתנדבות. העלות המשוערת של שהות באמ"ן כולל אוכל, לינה, טיפול מקצועי, ליווי ותמיכה 24/7 שבתות וחגים- מוערכת ב12,000 ש"ח בחודש. כרגע כל אישה שמגיעה לאמ"ן מקבלת מהעמותה מלגה בסך שבעת אלפים ש"ח בחודש. להשלמת הפער בין המלגה לעלות נדרשת השתתפות עצמית חודשית בסך 5000 ש"ח.
ישנה אפשרות למימון השהות דרך קבלת עזרה ומיצוי הזכאיות שלך לקצבת נכות + סיוע בשכר דירה של משרד השיכון.
האם יש מקום גם לגברים?
אנחנו מאמינות שכל אחד ואחת זכאיות למקום כמו אמ"ן. אנו יודעות שאלימות מינית משפיעה על נשים וגברים, סיס וטראנס. קהילת המרפא מותאמת היום לנשים המגדירות את עצמן כנשים. אנו מקוות ומאמינות שבעתיד יוקמו קהילות מרפא רבות ברוח אמ"ן לכל המגדרים בארץ והעולם.
האם יש אפשרות להצטרף לחלק מהתכנית?
יש אפשרות להצטרף לקבוצת שהות יום - קבוצה אשר נפגשת באמ"ן פעמיים בשבוע ומתאימה לנשים המטופלות באופן פרטי בקהילה ומתגוררות בקרבת קרית טבעון.
בטיחות ומוגנות:
אנו מבינות כי פוסט טראומה יכולה להביא עמה שלל התמודדויות ואנחנו כאן כדי לאפשר תהליכים מורכבים. אנחנו לא בי"ח ולא חלופת אשפוז, אין במקום צוות רפואי. המתחם אינו נעול. אמ"ן הינה מקום לריפוי ושיקום לנשים הנמצאות בשלב עיבוד הטראומה, בעלות קשרים תומכים בקהילה ובעלות יכולת תפקוד המתאימה לחיים עצמאיים בקהילה תומכת. אין ביכולתנו לשמש כמקלט, קורת גג זמנית או לתת מענה לנשים בסיכון גבוה.
אמ"ן מזמינה נשים שרוצות ויכולות לקחת אחריות ולהיות שותפות מלאות בתהליך ההחלמה שלהן. נשים שבוחרות לשמור על עצמן ועל הקהילה מכל סוג של אלימות ופגיעה, מתוך הבנה שאי אפשר לבד, אבל גם אי אפשר לשמור עליך בלעדיך. אין במקום שימוש באלכוהול, בסמים ובתרופות שלא במרשם רופא.
איך נראה תהליך הקליטה באמ"ן?
-
יצירת קשר ראשוני בלינק אישה יכולה לפנות בשם עצמה, כמו כן היא יכולה לפנות בסיוע מטפל.ת או אשת קשר אחרת מטעמה.
-
כרגע אנו בתפוסה מלאה ויש לנו רשימת המתנה. מעת לעת כאשר מתפנה מקום אנו יוצרות קשר עם נשים ברשימה. מומלץ למלא את הטופס כדי להיכנס לרשימה.
-
כאשר מתפנה מקום אשת קשר מטעמנו תיצור קשר עם הפונה לשיחת טלפון. שלב ראשון של האינטייק יתקיים בטלפון. במידה ונראה כי השהות באמ"ן היא אפשרות רלוונטית תיקבע שיחת אינטייק באמ"ן בטבעון.
-
לשיחת האינטייק תגיע האישה לאמ"ן בליווי שתי מלוות ממעגל התמיכה שלה. ניתן להגיע עם מטפלת/ חברה/ קרוב.ת משפחה. במהלך הביקור יתקיים סיור בקהילת המרפא, בבית, ובמתחם של אדמת מרפא נשית. בנוסף לסיור תתקיים שיחת אינטייק עם הצוות המקצועי.
-
לאחר בדיקת התאמה הדדית יקבע מועד לתחילת השהות באמ"ן.
-
עם הגעתך לאמ"ן יחל תהליך קליטה הכולל הסדרת תשלומים, חתימה על הסכמות הקהילה.
-
זמן השהות המינימלי באמ"ן הוא שלושה חודשים.
-
השבועיים הראשונים יוקדשו להכרות והסתגלות. במהלכם אין יציאות ואין ביקורים, זאת על מנת לאפשר זמן ומרחב בטוח לקליטה והתאקלמות.
-
בשבועיים הראשונים הצוות הטיפולי יעבוד יחד איתך להתאים לך הסכם אישי שמאפשר לך לשמור על עצמך עם תמיכה שלנו. את ההסכם ניתן יהיה לחדש ולהתאים משבוע לשבוע בהתאם לתהליך האישי.
-
במהלך כל תקופת השהות באמ"ן חלה חובת השתתפות מלאה בכל הרכיבים של הלו"ז. ההזמנה היא לבוא כפי שאת ולעשות את העבודה בתוך הסדנאות והטיפולים. השהות באמ"ן היא זכות והזדמנות שרבות מחכות לה, אנו מזמינות לכאן נשים שבשלות להתחייב לפגוש את עצמן ולעבור תהליך.
-
מטרת תקופת השהות באמ"ן היא לרכוש כלים ומיומנויות שיאפשרו לאישה להתמודד בבטחה עם מכלול התופעות של הפוסט טראומה המורכבת. משך תקופה זו משתנה מאישה לאישה. עם השלמת התהליך באמ"ן ניתן להתקבל לקהילת הבוגרות.
-
קהילת הבוגרות -נשים שרכשו מיומנויות וכלים להתמודדות, יוצאות חזרה לחיים עצמאים וממשיכות לשמור על קשר עם אמ"ן. ישנן פעילויות המיועדות לבוגרות.
שהות יום באדמת מרפא נשית
מה כוללת התוכנית הטיפולית?
קבוצות תהליכיות: מיומנויות ליבה - טראומה והחלמה, פמיניזם ומנהיגות, שיחות קהילה - תקשורת ויחסים, קיימות ויצירה - למידה והתנסות במרכז מלאכות קדומות של אמ"ן וסדנאות אדמה.
השתתפות בטקסים: באמ"ן מתקיימים מעגלי שירה, ערבי קהילה, טקסים לציון מועדים ועונות השנה וכן טקסים אישיים לתמיכה והשלמה של תהליכי הריפוי אנו מאמינות כי טקסים בונים קהילה ומאפשרים למי שבוחרת בכך למצוא מחדש חיבור אותנטי משלה לכוחותיה הפנימיים ולכוחות הטוב בעולם.
מפגשים פרטניים: מפגשים פרטניים עם עו"ס נקבעים לפי הצורך
למי מתאימה שהות יום באדמת מרפא נשית?
-
נשים עצמאיות המתמודדות עם פוסט טראומה מורכבת מאזור טבעון והסביבה.
-
נשים הרואות עצמן אקטיביסטיות המעוניינות ליצור שינוי תרבותי ולהיות מנהיגות ומובילות בקהילה.
-
נשים אשר רוצות לעבור תהליך של ריפוי כחלק מעבודה קבוצתית, קהילתית.
-
נשים אשר מלוות ומטופלות בטיפול מקצועי בקהילה
-
נשים שיש להן רשת תמיכה בקהילה (חברתית / משפחתית / תעסוקתית)